1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 08:49

Ανακοίνωση Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. με αφορμή τη ψήφιση του Νομοσχεδίου Αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.

 10 Μαρτίου 2014

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης του Νομοσχεδίου "Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ..." οφείλουμε να σας παρουσιάσουμε επιγραμματικά την γενικότερη στάση μας, τη δράση μας και τα αποτέλεσμα των ενεργειών μας.

Αρχικά στα πλαίσια πρόσκλησης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε ένα διάλογο, ο οποίος κάθε άλλο παρά ουσιαστικός αλλά προσχηματικός, καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την αναδιάρθρωση του συνολικού οικοδομήματος που λέγεται Ελληνική Αστυνομία και που μέσα από αυτό προσδιορίζεται η ζωή και η δράση μας, παραμερίζοντας κάθε αίτημα συντεχνιακό και ειδικό.

Η στάση μας στο πρώτο ανάγνωσμα των προθέσεων του Υπουργείου μας, σταθερή, ακραιφνής και ξεκάθαρη , ότι δεν πρόκειται για αναδιάρθρωση αλλά για ένα σχέδιο νόμου φενάκη, πλαισιωμένο από διατάξεις που ουδόλως ισχυροποιούν το Αρχηγείο και τους ένστολους, αλλά αντιθέτως τους παραδίδουν σε επιτροπείες, αποφάσεις και διατάγματα του μέλλοντος, ελλοχεύοντας κινδύνους παρά οφέλη για τους εργαζόμενους. 

Στην επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση των φορέων, δια του Προέδρου μας, ζητήσαμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου και την επιστροφή του στο διάλογο και τις ζυμώσεις με το προσωπικό και τους φορείς , επιχειρηματολογώντας και υπερασπιζόμενοι τα αιτήματα μας για μια πραγματική αναδιάρθρωση.

Μέχρι την δεύτερη ακρόαση ως ΣΕΦΕΑΑ απείχαμε από όλες τις μεσονύκτιες συναντήσεις και ενδεχόμενα "παζάρια" που μετέτρεψαν τους " λεόντειους βρυχηθμούς" σε "λαλήματα ορνίθων" εμμένοντας στην άποψη ότι δεν υπάρχουν ειδικές ευνοϊκές κλαδικές ρυθμίσεις που θα "εξαγοράσουν" την εύνοια μας σε κάτι που θεωρούμε λανθασμένο.

Στην δεύτερη ακρόαση το ΣΕΦΕΑΑ, δια του Προέδρου του , επανέλαβε την αρχική του στάση, ζητώντας για ακόμη μια φορά να μην ακυρώσουν την ελπίδα των αστυνομικών και της κοινωνίας για αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, επιστρέφοντας το σχέδιο νόμου στα σκαριά της ανασύστασης.

- ΘΕΣΠΙΣΗ "ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ"

Μεταξύ των προτάσεων - αιτημάτων μας στο γενικό σχέδιο αναδιάρθρωσης ήταν η " ΘΕΣΠΙΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ" σε αντίθεση με πλείστες όσες αρχές που ελέγχουν τον αστυνομικό για την μεταχείριση των πολιτών κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, επιτέλους να θεσμοθετηθεί μια αρχή που θα προστατεύει και θα παρεμβαίνει όταν ο αστυνομικός θα υφίσταται τη χείριστη μεταχείριση από πολίτες κάθε τάξεως. Η πρόταση μας εισήχθη στο νομοσχέδιο με αρχική άστοχη διατύπωση ενώ η τελική διάταξη βελτιώθηκε προσεγγίζοντας αρκετά την αρχική πρόταση του ΣΕΦΕΑΑ . Μέσα σε ένα όγκο προτάσεων και διατάξεων αυστηρά τεχνοκρατικού και όχι ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα επιμείναμε στο ελάχιστο, ίσως και το μοναδικό που μπορεί να εξελιχθεί σε ενός είδους στήριγμα του ένστολου(δεν υιοθετήθηκε επακριβώς το αίτημα μας) στη θέσπιση δηλαδή και μιας αρχής "ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ".

Το αίτημά μας αυτό υιοθετήθηκε από την Ομοσπονδία των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ (ΠΟΑΞΙΑ)από την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και τους εκπροσώπους των Πυροσβεστών.

- ΊΔΡΥΣΗ "ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ"

Η ίδρυση "ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ" αποτέλεσε αίτημα μας και πρόταση μας στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ανεξάρτητη της αναδιάρθρωσης και πριν ακόμη κινηθεί ή διαδικασία κατάρτισης του Νομοσχεδίου. Ήδη έχουμε ανακοινώσει την απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών για την ίδρυση και ικανοποίηση του αιτήματος μας. Η απόφαση αυτή εντάχθηκε στο επίμαχο Νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης. Επίσης και αυτή μας η πρόταση υιοθετήθηκε κατά την ολοκλήρωση της από τους λοιπούς συνδικαλιστικούς φορείς της ΕΛ.ΑΣ.

Όσα επιγραμματικά περιγράφουμε διατίθενται και ως οπτικοαουστικό υλικό από το κανάλι της Βουλής και επιφυλασσόμαστε να παρουσιάσουμε στο μέλλον και προς επίρρωση των λεγομένων μας.

- ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΔ/ΚΟΥ ΝΟΜΟΥ (Εκπροσώπηση Ειδ .Φρουρών )

Αφορά μια αιφνιδιαστική και αργυρώνητη τροπολογία που αποτύπωνε αίτημα της ΠΟΑΣΥ σε κρυφή επιστολή της προς το Υπουργείο, και κατατέθηκε συνωμοτικά από πρώην αστυνομικούς και νυν Βουλευτές ώστε να εγγράφονται Ειδικοί Φρουροί σε ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της επαρχίας. Είναι σίγουρα αυτονόητο τι ήθελαν, αυτοί που αγωνίζονται να μην μετακινηθεί κανένας ειδικός φρουρός στην επαρχία , αυτοί που βλέπουν τον Ειδικό Φρουρό ως φαλκίδευση και νόθευση της αξιοκρατίας στην Ελληνική Αστυνομία αυτοί που μέχρι πρότινος απαιτούσαν την απόλυση τους από την Ελληνική Αστυνομία ,σίγουρα δεν ήθελαν να ικανοποιήσουν τον διακαή πόθο τους να υπερασπιστούν τα αιτήματα τους. Η τροπολογία δεν εισήχθη στο Νομοσχέδιο και ως εκ τούτου παρέμεινε λευκός χάρτης.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ιδέες, οι προτάσεις μας αλλά κυρίως η στάση μας ως συνδικαλιστικού οργάνου παραβιάζει το συνδικαλιστικό " μονοπώλιο " και επιδιώκεται με ύπουλες μεθόδους και τροπολογίες να διαρρήξουν τη συμπαγή ανυπότακτη στάση μας. Άλλωστε τις τακτικές και μεθοδεύσεις αυτές "πλήρωσε" προσφάτως η τέως Ένωση Αττικής που διαχωρίστηκε πλέον σε πέντε Ενώσεις. 'Ίσως όμως αποτελέσει ευκαιρία να γίνει μια συζήτηση για αποδέσμευση των ένστολων από τους περιορισμούς του Συνδικαλιστικού Νόμου και να επιλέγουν εκείνοι το φορέα που θα διεκδικεί αποτελεσματικότερα τα αιτήματα τους. Γιατί όχι, εφόσον εκδηλώθηκε ο πόθος να εκπροσωπήσουν τα συνδ. όργανα της ΠΟΑΣΥ τους Ειδικούς Φρουρούς, να εκπροσωπήσει και το ΣΕΦΕΑΑ και Αστυνομικούς Υπαλλήλους μη προερχόμενους από Ειδικούς Φρουρούς, ταυτόχρονα.

Μετά ταύτα επανερχόμενοι στην ουσία των πεπραγμένων ευχόμενοι να μην αναγκαστούμε ξανά στο μέλλον να ασχοληθούμε με φαυλότητες.


Μετά την "αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας" , 

ένα αίτημα παραμένει να διεκδικήσουμε από αύριο: 

την ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ! 

Για το Δ.Σ.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                                             ΝΤΟΥΜΑΣ Βασίλειος                     ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ Ιωάννης

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 10:48

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Προτεινόμενα Νέα

Συνεργασία ΣΕΦΕΑΑ - Hotels.com - Εκπτωση σε όλα τα ξενοδοχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας για όλο το κόσμο !

18-06-2019

Συνεργασία ΣΕΦΕΑΑ - Hotels.com - Εκπτωση σε όλα τα ξενοδοχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας για όλο το κόσμο !

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. σε συνεργασία με την ομάδα της Hotels.com  και την υποστήριξη της Expedia Group (Parent Company of Trivago), η οποία σε αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς των μελών της  Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαιτέρως της ομάδας ΔΙΑΣ,  στην ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και...

Περισσότερα...

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά