Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 13:22

Δικαστική διεκδίκηση επιδομάτων Εορτών και Δώρων Αδείας

Ολα τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες


Aρ.Πρωτοκ.: 53/2018                                                                                         Αθήνα, 21/10/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης του Σωματείου μας, αναφορικά με τη δικαστική διεκδίκηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και δώρων αδείας των μελών μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

 Τα εν λόγω επιδόματα μετά τους Ν.3833/2010 και 3845/2010 περιορίστηκαν στο ποσό των 500€ για το δώρο Χριστουγέννων, 250€ για το δώρο Πάσχα και 250€ για το επίδομα αδείας. Ακολούθως, με το Ν.4093/2012, τα επιδόματα αυτά καταργήθηκαν για το σύνολο των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, υπαλλήλων και συνταξιούχων. Και ενώ ο αρχικός περιορισμός, αναφορικά με τους δημόσιους υπαλλήλους, έχει κριθεί συνταγματικός (ΣτΕ Ολ 668/2012), η πλήρης κατάργησή τους δεν έχει κριθεί μέχρι σήμερα νομολογιακά από Ανώτατο Δικαστήριο.

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει τις εν λόγω περικοπές αντισυνταγματικές μόνο αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ άνω των 60 χρονών (ΣτΕ Ολ 2287/2015), ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Επταμελούς Σύνθεσης του ΣΤ’ Τμήματός του επί παρεμφερούς υποθέσεως που εισήχθη σε αυτό με προδικαστικό ερώτημα, η οποία συζητήθηκε στη δικάσιμο της 4/06/2018, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει εκδοθεί απόφαση. Υπάρχει δε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, εάν το Τμήμα κρίνει τις εν λόγω περικοπές ως αντισυνταγματικές καταρχήν, να παραπέμψει στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, για αμετάκλητη κρίση. Στην περίπτωση αυτή, η δικαστική αμφισβήτηση θα παραταθεί για κάποιους μήνες ακόμα. Άλλες δε αποφάσεις πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων -κυρίως Ειρηνοδικείων - αφορούν σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή δικαστήρια διαφορετικής δικαιοδοσίας (Πολιτικά Δικαστήρια), στα οποία δεν δύνανται να προσφύγουν οι εν ενεργεία Αστυνομικοί (αρμοδιότητα Διοικητικών Δικαστηρίων).  

Με αυτά τα νομικά δεδομένα, και έχοντας ακόμη υπόψιν ότι:

Α) Μόνο η κατάθεση Αίτησης διακοπής δεν δημιουργεί εκκρεμοδικία έναντι του Δημοσίου, παρά μόνο παρατείνει επί 6μηνο το χρόνο παραγραφής του δώρου Χριστουγέννων του έτους 2016 και μόνο, χρονικό διάστημα εντός του οποίου δεν πιθανολογείται ότι θα έχει αποφανθεί αμετάκλητα το ΣτΕ. 

Β) η παραγραφή των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου είναι διετής από γενέσεως της αξίωσης,σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού, (Ν.4270/2014) και τις αποφάσεις 1/2012 και 32/2008 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου,

Γ) οι αποδοχές των εν ενεργεία αστυνομικών διέπονται από την 1/01/2017 από νέο μισθολόγιο (4472/2017), που έχει προσβληθεί ως αντισυνταγματικό από το Σωματείο μας και τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ότι ξεκινούμε τη διαδικασία συγκέντρωσης συμμετοχών και δικαιολογητικών για τη δικαστική διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Θα διεκδικηθεί από τον καθένα συμμετέχοντα ποσό συνολικού ύψους 2.500 ευρώ, που αναλογεί στο επίδομα Χριστουγέννων ετών 2016, 2017 και 2018, στο επίδομα Πάσχα ετών 2017, 2018 και στο δώρο αδείας ετών 2017, 2018.

Τη δικαστική διεκδίκηση θα αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του νομικού μας συμβούλου Χαράλαμπου Μπουκουβάλα, του οποίου η προσφορά κρίθηκε συμφερότερη, η διάρκεια και η εμπειρία του είναι δεδομένες, και συγκεντρώνει τις καλύτερες προοπτικές επιτυχίας και αποτελεσματικότητας. Η απαίτηση του δικηγόρου είναι 20€ για όλα τα δικαστικά έξοδα σε κάθε μορφή διεκδίκησης.   Θυμίζουμε εξάλλου ότι πρόκειται για τον δικηγόρο που δύο φορές έχει εκπροσωπήσει τους θεσμικούς μας φορείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσβολή των αντισυνταγματικών νόμων για το μισθολόγιο των εν ενεργεία αστυνομικών, με ισάριθμες θετικές αποφάσεις.

Καλούνται  όσα από τα μέλη του Σωματείου μας επιθυμούν να συμμετάσχουν, να προσέλθουν στα γραφεία του Σωματείου για τα διαδικαστικά μέχρι 20 Νοεμβρίου 2018.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι αναρτημένα σε εκτυπώσιμη μορφή παρακάτω, αυτά θα κατατίθενται στα γραφεία του Σωματείου , το πόσο θα μπορεί να παρακρατείται μέσω μισθοδοσίας ή να καταβάλλεται μαζί με την υποβολή των δικαιολογητικών .

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-O-                                             -O-   

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ           ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ  ΣΕ ΜΟΡΦΗ .PDF    :

 

  

   http://www.sefeaa.gr/images/Dikastika/s_ergolab.pdf

   http://www.sefeaa.gr/images/Dikastika/s_exoys.pdf

   http://www.sefeaa.gr/images/Dikastika/s_stoix.pdf

 

 

  

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 20:58

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά