1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 00:00

Καταδίκη του ενόχου για τον θάνατο του Παναγιώτη Σπανού

Ολοκληρώθηκε την 8-10-2009 ο δικαστικός αγώνας του ΣΕΦΕΑΑ καταδικάζοντας σε 8μήνες φυλάκιση τον Λοχαγό του 401 ΓΣΝΑ για τον θάνατο του συναδέλφου ΣΠΑΝΟΥ Παναγιώτη.

   Θυμίζουμε ότι ο Παναγιώτης προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξετασθεί από γιατρό πέθανε  αβοήθητος τα ξημερώματα της 19/11/2003, όταν οι "υπεύθυνοι"  του 401 ΓΣΝΑ αρνήθηκαν να τον εξετάσουν με πρόφαση ότι ο συνάδελφος ήταν ακόμη στο ΙΚΑ !!

 

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ sefeaa.gr:

Δικαίωση για το ΣΕΦΕΑΑ το πρώτο αποτέλεσμα της Δίκης

       (18/05/2007) /από το αρχείο του sefeaa.gr

   Δικαιωμένο αισθάνεται το ΣΕΦΕΑΑ που με τη αγωγή του συνέβαλε στο να πάει στην ακροαματική διαδικασία (Στρατοδικείο ΡΟΥΦ) η υπόθεση του θανόντα συναδέλφου μας ΣΠΑΝΟΥ Παναγιώτη ο οποίος έσβησε στο Νοσοκομείο "ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

 

   Το Στρατοδικείο αποφάσισε την ενοχή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΕΙΑΣ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ και τους δίκασε ως ακολούθως :

ΣΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ 18 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ)
ΙΩΑΝΝΟΥ 12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ (ΑΝΘΥΠΙΑΤΡΟΣ-ΙΑΤΡΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ)
   

    Στη δίκη κατέθεσαν 11 έγκριτοι καρδιολόγοι, ένας εκ των οποίων ο γνωστός Δημήτριος ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ο οποίος ορίσθηκε από το δικαστήριο ως "ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ". Παρόν σε όλη τη διαδικασία ήταν οι συγγενείς του αδικοχαμένου Παναγιώτη και ο πρόεδρος του Σωματείου μας Ντούμας Βασίλειος. Ως Πολιτική Αγωγή ορίστηκαν από το ΣΕΦΕΑΑ και παρέστησαν οι έγκριτοι δικηγόροι Μπουκουβάλας Χαράλαμπος και Πορτοκάλης Ιωάννης οι οποίοι εκπροσώπησαν το Σωματείο μας και την οικογένεια Σπανού.

 

   Αίσθηση προκάλεσε σε όλους η κατάθεση του νοσοκόμου τραυματιοφορέα όπου ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι εκείνος μέτρησε τη πίεση του νεκρού πλέον συναδέλφου, ότι ήταν ΠΡΟΦΑΝΕΣ από το τι έπασχε και ότι ΑΠΟΠΕΜΦΘΗΚΕ με το αιτιολογικό του μη έχοντος ασφάλιση Δημοσίου!!

 

 Παρακάτω παραθέτουμε την Μηνυτήρια Αναφορά που υπέβαλε το ΣΕΦΕΑΑ στην οποία αναφέρεται όλο το ιστορικό της μοιραίας νύχτας...

 

 

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΣΥΝΔ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α), ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ.

 

----------------

Κύριε Εισαγγελεύ,

Σας αναφέρουμε τα πιο κάτω γεγονότα, που τέθηκαν υπόψη του Σωματείου μας, σχετικά με το θάνατο του συναδέλφου Ειδικού Φρουρού Σπανού Παναγιώτη, προς διευκόλυνση της έρευνας και της κίνησης της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, αν και πιστεύουμε ότι έχετε ήδη επιληφθεί αυτεπαγγέλτως, μετά τα δημοσιεύματα του τύπου και τις εκπομπές των Μ.Μ.Ε. που κάλυψαν το γεγονός.

Την 19/11/03 και ώρα 11.00’ μ.μ. ο συνάδελφος  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας ,μόνος στην οικία του, οδός Ιώνων 6, Κ. Πετράλωνα,  ένιωσε έντονη δυσφορία. Χωρίς χρονοτριβή, εξαιτίας μάλλον της ιδιαίτερης φιλικής σχέσης αλλά και της γειτνίασης με το συνάδελφο ΗΛΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ, τον κάλεσε αμέσως για να το συνδράμει. Ανταποκριθείς ο συνάδελφος έσπευσε στην οικία του περί ώρα 11.20’, μαζί με την συνοικούσα αδερφή του ΚΑΤΕΡΙΝΑ, βρίσκοντας τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΑΝΟ εμφανώς αναστατωμένο και διαρκώς παραπονούμενο ότι ‘έχει πόνους στο στήθος’. Προσφέρθηκαν αμέσως να τον οδηγήσουν για κάθε ενδεχόμενο στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο του συναδέλφου ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΗΛΙΑ. Οι  τρεις τους οδηγήθηκαν στο εφημ/ων Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς από το οποίο όμως αμέσως αποχώρησαν, βλέποντας πάρα πολύ κόσμο να περιμένει εξαιτίας της εφημερίας. Όδευσαν στο παρακείμενο στρατιωτικό Νοσοκομείο 401, το οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει μόνιμη εφημερία για τους υπηρετούντες στις  ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, προς ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

΄Έφτασαν στο 401 περί ώρα 11.50’ μ.μ.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα της μετακίνησης, οι ενδείξεις της δυσφορίας του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ήταν πλέον εμφανείς, καθώς είχε σαφή δείγματα ασφυξίας και είχε κάνει και εμετό.

Ο ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΗΛΙΑΣ με την αδελφή του, αμέσως οδήγησαν τον ασθενή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ  στα επείγοντα περιστατικά, αφού δήλωσαν την ιδιότητά τους στη είσοδο, αφήνοντας παράλληλα και την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ώστε να πάρει κάρτα εισόδου.

Προχώρησαν αμέσως στον προθάλαμο επειγόντων περιστατικών, όπου ευρίσκονταν ένας γιατρός και μια γυναίκα, ενδεχομένως νοσηλεύτρια, στους οποίους ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ δήλωσε την ιδιότητά του και είπε ότι «έχω πόνο στο στήθος, έκανα εμετό, έχω χοληστερίνη και φοβάμαι». Η νοσηλεύτρια, αντί άλλου, τον ρώτησε τι ασφάλεια έχει, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ αποκρίθηκε ότι είναι Ειδικός Φρουρός, ότι θα έχει ασφάλεια του δημοσίου, αλλά λόγο μεταβατικού σταδίου έχει ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ.

Ο γιατρός πήρε αμέσως τον ΠΑΝΑΓΊΩΤΗ στο εξεταστήριο και ξεκίνησε την εξέταση. Η γυναίκα, αφού έκανε κάποια τηλεφωνική κλήση από συσκευή που βρισκόταν στον προθάλαμο, εισήλθε αμέσως στο εξεταστήριο και είπε στον  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, που ο γιατρός είχε ξαπλώσει στο κρεβάτι εξετάσεων, ότι «δεν μπορείς να μείνεις εδώ διότι έχεις βιβλιάριο ΙΚΑ».

Προς έκπληξη του συναδέλφου ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΗΛΙΑ και της αδελφής του ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ,  καίτοι ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ήταν εμφανώς σε κακή κατάσταση εξήλθε από το εξεταστήριο εντός το πολύ δεκαλέπτου από την ώρα που ο γιατρός τον οδήγησε μέσα σε αυτό.

Όταν βγήκε εμφανώς εκνευρισμένος και διαρκώς παραπονούμενος, είπε στους συνοδούς «πάμε να φύγουμε από εδώ, δεν με κράτησαν, πάμε σπίτι».

Έκπληκτοι οι συνοδοί βλέποντάς τον απογοητευμένο και πικραμένο από την συμπεριφορά του προσωπικού πήραν τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς το σπίτι των, στους οποίους ζήτησε φιλοξενία επειδή δεν ένιωθε καθόλου καλά. Συγκεκριμένα παρουσίαζε εμφανή σωματική κατάρρευση, είχε εναγώνιο πρόσωπο, ωχρό πελιδνό χρώμα και υπέφερε από έντονο άλγος στο στήθος.

Ο ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ βλέποντάς τον σε τραγική κατάσταση, στο ύψος περίπου της οδού Χαμοστέρνας, και περί ώρα 02:00’ π.μ., έστρεψε το αυτοκίνητο με κατεύθυνση το Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» στο οποίο έφτασαν μετά την πάροδο περίπου 10’ .Οδήγησαν τον Παναγιώτη στα επείγοντα, όπου ανέλαβαν οι εφημερεύοντες ιατροί, στους οποίους πολύ βιαστικά οι συνοδοί ανέφεραν τα συμβάντα.

Περί τις 4.15’ κάποιος ιατρός ανακοίνωσε το μοιραίο…

 

    Κύριε Εισαγγελέα,

  1. Δεν επιχειρούμε περαιτέρω, καίτοι είναι δυνατόν, να προβούμε στον ακριβή νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των ποινικών νόμων, ούτε να εξατομικεύσουμε τις ευθύνες έκαστου δημόσιου λειτουργού, που ενεπλάκη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της τραγικής ανθρώπινης και υπηρεσιακής περιπέτειας.

  2.  Ο κύριος Εισαγγελέας ,και οι ανακριτικοί υπάλληλοι στους οποίους θα την διερεύνηση της υπόθεσης και οι λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες της δικαιοσύνης που θα επιληφθούν αυτού, θα προσδιορίσουν, μετά τις αναγκαίες έρευνες, αφού πρόκειται περί αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, τον ειδικότερο νομικό χαρακτηρισμό και την εξατομίκευση των ποινικών, διοικητικών και πειθαρχικών ευθυνών.

  3. Εμείς επιθυμούμε με την παρούσα αναφορά μας να αποδοθεί δικαιοσύνη στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου, στο Σώμα των Ειδικών Φρουρών και γενικότερα, έστω και με την πληρωμή αυτού του άδικου φόρου αίματος, να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας των δημόσιων Οργανισμών και Υπηρεσιών και προέχοντος αυτών των Υπηρεσιών Υγείας, οι οποίες πρέπει, ανεξαρτήτως τυπικών διαδικασιών, να παρέχουν άμεσα τις φροντίδες τους στους έχοντα την ανάγκη, σύμφωνα με τους νόμους, την ηθική, τον όρκο του Ιπποκράτη και τις αρχές του Ουμανιστικού πολιτισμού, που καταπατήθηκαν στην περίπτωση του άτυχου συναδέλφου.

Μάρτυρες προτείνουμε  τους:

α) Ηλία Κουντούρη του Κυριακούλη, κάτοικο Αθηνών, Ιπποθοντιδών 17-19,

β) Κατερίνα Κουντούρη του Κυριακούλη, κάτοικο Αθηνών, Ιπποθοντιδών 17-19,

γ) Βασίλειο Ντούμα του Νικολάου, κατοίκου Αθηνών Φειδιππίδου 45-47, Αμπελόκηποι.

 

   

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2012 22:13

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Προτεινόμενα Νέα

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά