1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009 00:00

Ληγμένα και ασυντήρητα αλεξίσφαιρα φορούν οι μάχιμοι αστυνομικοί

   5 χρόνια μετά τις "κραυγές" ΣΕΦΕΑΑ για κατανομή ατομικών αλεξίσφαιρων στους συναδέλφους, το ΣΕΦΕΑΑ δυστυχώς επανέρχεται στο θέμα  για να υπενθυμίσει στην ηγεσία ότι  αναλώσιμα είναι τα αλεξίσφαιρα και όχι αυτοί που τα φορούν!

 

      Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιακών αλεξίσφαιρων δεν είναι σε κατάσταση να προστατέψουν τον αστυνομικό σε απευχόμενη περίπτωση πυροβολισμού γιατί:

 1. Πολλά απ' αυτά έχουν λήξει χωρίς να έχουν αλλαχθεί οι αντιβλητικές πλάκες που έχουν συγκεκριμένο όριο ζωής (κι αυτό σε ιδανικές συνθήκες).

2.  Η υποχρεωτική (!) χρήση σε μέτρα τάξης κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες κυρίως σε βροχή ή έντονη ηλιοφάνεια καθιστούν το αλεξίσφαιρο αναποτελεσματικό ακόμη κι αν μετά στεγνώσει. (αναγράφεται και στο εσωτερικό του γιλέκου - φωτο). Τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα είναι κατασκευασμένα με kevlar το οποίο όταν έρθει σε επαφή με υγρασία (νερό ή υδρώτα) χάνει την αντιβαλλιστική του προστασία.

3. Η κακή αποθήκευση και συντήρηση των αλεξίσφαιρων που βρίσκονται στα Αστυνομικά Τμήματα και χρεώνονται ακόμη ανά βάρδια και όχι ατομικά και που η μόνη μέριμνα γι'αυτά είναι το σπάνιο πλύσιμο των εξωτερικών υφασμάτων αποτελούν πλέον μέρος ρουχισμού και όχι προστασίας.

     Το sefeaa.gr είχε δημοσιεύσει το 2004 σχετικό άρθρο το οποίο αναφερόταν λεπτομερώς για τις συνέπειες μη συντήρησης των γιλέκων. Δυστυχώς πέντε χρόνια μετά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να "κρούσουμε τον κώδωνα" στην ηγεσία για να μη θρηνήσουμε συνάδελφο από υπηρεσιακή αμέλεια άλλων !

       Οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι η ζωή τους απειλείται φορώντας ασυντήρητο υπηρεσιακό αλεξίσφαιρο και έχουν απευθυνθεί σε έμπορους του είδους οι οποίοι θησαυρίζουν, πολλές φορές εξαπατώντας τους...

        Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. απέστειλε το ακόλουθο υπόμνημα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αισιοδοξώντας να τύχει άμεσης απάντησης ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλία σχετικά με τη προστασία των συναδέλφων με αλεξίσφαιρα γιλέκα.

 

Αρ.πρωτ .108                                                       Προς:  κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

 

                                                                             Κοιν: Γραφεία κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

                                                                                                     κ. Υφυπουργού

                                                                                                     κ. Γεν. Γραμματέα

                                                                                       

 

Κύριε Αρχηγέ:

  

Τα τελευταία  περιστατικά ασκούμενης βίας  και μάλιστα ένοπλης κατά αστυνομικών, εκτός των άλλων, δημιούργησαν έντονο το αίσθημα της αναγκαιότητας συνθηκών προσωπικής ασφάλειας των αστυνομικών και  πρωτίστως όσων υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες.

Το αλεξίσφαιρο  γιλέκο αποτελεί το κύριο ατομικό είδος για την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας αφού η χρήση ενός σύγχρονου και εύχρηστου αλεξίσφαιρου γιλέκου  αποδεδειγμένα σώζει ζωές, αλλά δημιουργεί και αίσθημα ασφάλειας στην ενάσκηση των υπηρεσιακών μας καθηκόντων.

Δυστυχώς  ένα τόσο απαραίτητο εφόδιο σε μια σύγχρονη Αστυνομία που θέλουμε να υποστηρίζουμε ότι υπηρετούμε, αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία, αφού η τεράστια πλειονοψηφία των συναδέλφων διατηρεί ακόμη αλεξίσφαιρο βαρύ, παλαιάς τεχνολογίας και προδιαγραφών, και το χειρότερο, ΛΗΓΜΕΝΑ, μιας και έχει παρέλθει προ πολλού η τελική ημερομηνία χρήσης των περισσοτέρων. Αν συνυπολογιστούν και οι συνθήκες χρήσης, όπως και οι κανόνες αποθήκευσης και συντήρησης, πολλά από αυτά εύκολα χαρακτηρίζονται ως «κουρέλια» αποτελώντας όχι μόνο άχρηστο υλικό αλλά και εστία μολύνσεων και δερματικών παθήσεων.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει συναδέλφους να κάνουν ουρές έξω από καταστήματα που πουλούν είδη αστυνομικού εξοπλισμού και πολλές φορές μας καταγγέλλονται και πράξεις εξαπάτησης και εκμετάλλευσης από εμπόρους που εκμεταλλεύονται τα γεγονότα και την ανάγκη μας, ώστε να θησαυρίσουν.

Δόκιμοι συνάδελφοι πριν ακόμη τους καταβληθεί ο μισθός τους, χρεώνονται σε δόσεις, υποθηκεύοντας για μήνες τις αμοιβές τους.

Ποια είναι η πρόνοια του Αρχηγείου και του Υπουργείου απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση;

Ποια η ελάχιστη προστασία του Αστυνομικού απέναντι στην συνεχώς αυξανόμενη εγκληματική δράση  εναντίον του;

Πως θα προστατευθεί ο πολίτης έναν δεν μπορεί να αυτοπροστατευθεί ο αστυνομικός;

Ως πότε θα απομυζούνται οι πενιχροί μισθοί μας για την εξασφάλιση ζωτικών μέσων για την ενάσκηση των καθηκόντων μας;

Πολλά τα ερωτήματα και αμείλικτα, όπως  αμείλικτες είναι οι εγκληματικές πράξεις εναντίον αστυνομικών. Οι απαντήσεις  όμως έως σήμερα ανύπαρκτες!

Τα  πλαίσια των δυνατοτήτων μας είναι περιορισμένα αλλά  θα τα εξαντλήσουμε, η πολιτεία όμως έχει την υποχρέωση να καλύψει στο σύνολο αυτή την ανάγκη και να θωρακίσει το δυναμικό της, για αυτό σας απευθύνουμε ύστατη έκλυση να ανταποκριθείτε σε αυτήν σας την υποχρέωση, εκτιμώντας και τις καλές προθέσεις σας αλλά και την ευαισθησία σας σε τέτοια θέματα.

  

Για το Δ.Σ

        - ο-                                                                                 - ο-

   Πρόεδρος                                                                   Γεν.Γραμματέας

 

 

        Ντούμας Βασίλειος                                                         Φαναριώτης   Ιωάννης

 Κιν.:6945557970                                                              Κιν.:6944291911

 

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 13:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά