1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 21:32

Τα ρεπό κάνουν φτερά - Η αναδιάρθρωση πετάει

 Παραθέτουμε το υπόμνημα Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. στη Δ.κτή του Β΄Α.Τ Νέας Ιωνίας ως ακολούθως:


Αριθ. Πρωτ: 09/13-05-2014

 

Προς: κ. Διοικητή Β' Α/Τ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

 


Κοιν: κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
κ. Προϊστάμενο Επιτελείου ΕΛ.ΑΣ
κ.Γεν. Αστυνομικό Δ/ντη Αττικής
κ. Δ/ντη Δ/νσης Βορειοανατολικής Αττικής

Κυρία Διοικητή


Ήδη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το Σωματείο μας έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από συναδέλφους που υπηρετούν στο τμήμα το οποίο το Αρχηγείο σας έκανε την τιμή να αναθέσει τη Διοίκηση του, σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης σε αυτούς, των οφειλόμενων ημερών ημερησίας ανάπαυσης (ρεπό).

Το σωματείο μας εξήντλησε προφορικά κάθε δυνατή προσπάθεια και παρέμβαση με προσωπική επαφή και συνάντηση με τον κύριο Γενικό Αστ.Δ/ντη Αττικής και τον Διευθυντή της εν λόγω Διεύθυνσης πλην όμως αυτές επέφεραν πρόσκαιρο αποτέλεσμα.

Ο μέσος όρος του αριθμού οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων ανά εργαζόμενο υπερβαίνει τα 40! 
Ενώ υπάρχουν μεμονωμένοι εργαζόμενοι που τους οφείλονται και κοντά στις 60 ημερήσιες αναπαύσεις !!

Όπλα της Ηγεσίας, στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας ,αλλά και της προβολής της χώρας ως ασφαλούς κράτους και προορισμού, είναι πρωτίστως το έμψυχο υλικό της ΕΛ.ΑΣ. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας αναφέρουμε ότι αυτό το έμψυχο υλικό το απαξιώνεται και το περιφρονείται με το χειρότερο και πιο προσβλητικό τρόπο.

Δεν τηρούνται οι βασικές διατάξεις περί χρόνου εργασίας αστυνομικού προσωπικού – Π/Δ 394/2001- που αποτελεί την κορωνίδα των εργασιακών δικαιωμάτων, όχι ασφαλώς ως συνδικαλιστικό αίτημα και κατοχύρωση , αλλά ως το ουσιαστικό εργαλείο για να κάνει ο Έλληνας αστυνομικός σωστά την επίπονη δουλειά του.


Τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εργατικής νομοθεσίας η χορήγηση ημέρας ανάπαυσης σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Στην περίπτωσή μας το ζήτημα του χρόνου εργασίας μας και της χορήγησης ημέρας ανάπαυσης (ρεπό) ρυθμίζεται από τις διατάξεις του π. δ/τος 394/2001 με τον τίτλο «Χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ειδικότερα ως προς το θέμα της έγκαιρης χορήγησης της ημερήσιας ανάπαυσης στο εδ. 4 της παρ. 3 του άρθρου 1 του π. δ/τος 394/2001 προβλέπεται ότι «..Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται ο συμψηφισμός των ημερήσιων αναπαύσεων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στις περιπτώσεις αυτές οι ημερήσιες αναπαύσεις χορηγούνται εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της τελευταίας ημερήσιας ανάπαυσης.

Σε περίπτωση υποχρεωτικής παροχής εργασίας την έκτη και έβδομη ημέρα εργασίας έναντι καταβολής δύο αποζημιώσεων και χορήγησης δύο ημερών ανάπαυσης εντός του ίδιου δεκαπενθημέρου, ο αστυνομικός διατίθεται υποχρεωτικά σε εκτέλεση υπηρεσίας εντός του 24ώρου που ακολουθεί τη λήξη των δύο συνεχόμενων ημερησίων αναπαύσεων.

Το αστυνομικό προσωπικό στο οποίο δεν χορηγήθηκαν οι ημερήσιες αναπαύσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια, μετά το πέρας του δεκαπενθημέρου, κάνει, αυτοδικαίως, χρήση των οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων, κατόπιν αναφοράς- γνωστοποίησης που υποβάλλει αμέσως στην υπηρεσία του, για συγκεκριμένες ημέρες τις οποίες ο Διοικητής δύναται να διαφοροποιεί εντός της ιδίας εβδομάδας που υποβλήθηκε η αναφορά, εφόσον συντρέχουν έκτακτες και απρόβλεπτες υπηρεσιακές ανάγκες..».

Η λεπτομερής αυτή αναφορά του π. δ/τος καταδεικνύει με το πιο περίτρανο τρόπο την ιδιαίτερη ευαισθησία του νομοθέτη σε θέματα ωραρίου και ημερήσιας ανάπαυσης, αναγνωρίζοντας προφανώς την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησής τους, αναγκαιότητα που δεν αποτελεί συνδικαλιστική κατάκτηση αλλά και αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών ως προς την ικανότητα του αστυνομικού να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες που απαιτούνται για την άσκηση του λειτουργήματός του. Η παραβίαση των εκτενών νομοθετικών διατάξεων, των θεσμικών κατοχυρώσεων, των επιστημονικών δεδομένων και της κοινής λογικής με αυθαίρετο τρόπο από κάποιον Διοικητή ενός Α.Τ., πέραν των πειθαρχικών και ποινικών συνεπειών που συνεπάγονται για τον ίδιο, αποτελεί σαφή περιφρόνηση και ουσιαστικά κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων και προκαλεί δικαιολογημένα την οργή των συναδέλφων και του Σωματείου.


Κυρία Διοικητή

ελπίζουμε ότι η συμπεριφορά σας αυτή οφείλεται μόνο σε παραδρομή και παρανόηση των δεσμευτικών διατάξεων του π. Δ/τος, ότι θα άρετε την αδικία αυτή, δεν θα την επαναλάβετε στο μέλλον και θα αποκαταστήσετε την έννομη τάξη που τρώθηκε αποδίδοντας τα οφειλόμενα σε κάθε έναν εργαζόμενο, ρεπό.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκάσετε το Σωματείο να αναφερθεί άμεσα στους φυσικά και πολιτικά ανωτέρους Σας και στον αρμόδιο Εισαγγελέα γιατί τέτοιες συμπεριφορές υπερβαίνουν την προσωπική απαξία αυτού που τις ενήργησε και στιγματίζουν δυσμενώς ολόκληρο το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

                                                                Για το Δ.Σ
                                            -O-                                                 -O-
                                        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                                 ΝΤΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                      ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
                                  Κιν.:6945557970                                 Κιν.:6944291911

 

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡHΣΙΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ sefeaa.gr/repo

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 21:52

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά