1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 12:04

ΤΟ ΒΗΜΑ-Νέο δόγμα για νόμο και τάξη από τον Δένδια

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο για την ασφάλεια της χώρας που έχει διαμορφώσει ο υπουργός έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί σε ειδικές συσκέψεις που έχουν συγκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή... όλων των συναρμόδιων υπουργών και φορέων.

 Η έναρξη της ισχύος τους έχει τοποθετηθεί για τον Μάρτιο, διότι θα συνδυαστούν με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, εφόσον αυτός οριστικοποιηθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, και με την αντικατάσταση ορισμένων προσώπων που εκφράζουν αντιρρήσεις. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ο ανασχηματισμός δεν πραγματοποιηθεί τελικώς, ο Πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές με προσωπικές του παρεμβάσεις, καθώς έχει πλέον πειστεί ότι το στοίχημα της πολιτικής επιβίωσης της παράταξής του, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, εξαρτάται και από τα ζητήματα ασφαλείας, στα οποία ως σήμερα οι επιδόσεις χαρακτηρίζονται μεν ικανοποιητικές, όχι όμως αρκετές για να εμπεδωθεί και το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας στους πολίτες.

Στον τομέα της καθημερινότητας και της συνήθους εγκληματικότητας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ιδίως μετά την ενίσχυση της νυχτερινής αστυνόμευσης των συνοικιών της Αθήνας από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν πολλά ακόμη καθημερινά κρούσματα αιματηρών ληστειών και διαρρήξεων και ένας μηχανισμός της Αστυνομίας που σε πολλές περιπτώσεις είναι και λάθος οργανωμένος. Μία από τις αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση λοιπόν είναι η ενίσχυση του κλάδου ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τον κλάδο τάξης, που παραδοσιακά καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Αστυνομίας.

Συγχρόνως, η ΕΛ.ΑΣ. θέτει πλέον επιτακτικά και ζήτημα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού της, τόσο όσον αφορά τον στόλο των οχημάτων της, που έχει να ανανεωθεί από το 2004, όσο και την υλικοτεχνική υποδομή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της. «Σε λίγο ούτε θα ακούμε ούτε θα βλέπουμε» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ ενδεικτικό επίσης είναι ότι η Αστυνομία δηλώνει απολύτως αδύναμη να χειριστεί τεχνολογία 4G, με την οποία θα λειτουργούν σε λίγο όλα τα κινητά τηλέφωνα, ιδίως για την παρακολούθηση προσώπων έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Μία ακόμη αλλαγή που κρίνεται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος είναι η ενσωμάτωση του επιχειρησιακού τμήματος του λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Όπως συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το λιμενικό Σώμα θα πρέπει να ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της ναυσιπλοΐας και της δραστηριότητας των λιμανιών. Αλλά οι υπηρεσίες ακτοφυλακής, πάταξης του λαθρεμπορίου και εντοπισμού παράνομων μεταναστών θα πρέπει να αποκτήσουν άμεση επαφή με τις υπόλοιπες διωκτικές αρχές που στεγάζονται στην Κατεχάκη.

Το επιχειρησιακό κομμάτι του Λιμενικού κρίνεται απαραίτητο και στην προσπάθεια εντοπισμού κινήσεων ξένων τρομοκρατών που διέρχονται ή... σταθμεύουν προσωρινά στη χώρα, αξιοποιώντας τους πλημμελείς ελέγχους των θαλασσίων συνόρων μας.

Προσαρμόζεται η Αντιτρομοκρατική

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους τους τελευταίους μήνες για τη μετάλλαξη που έχει υποστεί η τρομοκρατία στη χώρα, αλλά και για τα πενιχρά μέσα με τα οποία καλούνται να την αντιμετωπίσουν. «Η τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει αλλάξει» τονίζουν, επισημαίνοντας ότι, από τον κλειστό κύκλο των προσώπων που απάρτιζαν τη «17 Νοέμβρη» και τον «Επαναστατικό Αγώνα», έχουμε περάσει στους πιτσιρικάδες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», για τους οποίους είναι αδύνατον να υπάρξει περιγραφή του ιδεολογικού τους προφίλ και ανάλυση των απόψεών τους. Ακόμη και για τις αναλύσεις των προκηρύξεών τους χρησιμοποιείται μια απαρχαιωμένη υπηρεσία, που δεν μπορεί να προσεγγίσει ψυχολογικά τους καθοδηγητές της οργάνωσης.

Επίσης, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλει ότι: • Δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος συλλογής πληροφοριών. Μία ημέρα μετά τη σύλληψη των δραστών στο Βελβεντό Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες είχαν ελεγχθεί από αστυνομικούς για τροχαία παράβαση, για την οποία η Αντιτρομοκρατική ενημερώθηκε μία εβδομάδα αργότερα. • Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για τις κινήσεις της διεθνούς τρομοκρατίας στο εξωτερικό, πλην ορισμένων αναφορών ξένων μυστικών υπηρεσιών. • Δεν εισακούγονται από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι εκκλήσεις της Αστυνομίας για απομόνωση των βαρυποινιτών από τους συλληφθέντες για τρομοκρατικές πράξεις, για να μην υπάρχει «ώσμωση» και εν τέλει συνεργασία τους. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι βαρυποινίτες που κρατούνται στις φυλακές έδιναν οδηγίες για συνδεσμολογία βομβών σε μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και τους προμήθευαν με βαρύ οπλισμό, που διακινείται ακόμη και μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται ακόμη και σήμερα τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για την απομόνωση των βαρυποινιτών και των τρομοκρατών.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24/02/2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 01:29

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά