1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011 00:00

Συνέντευξη Β.Ντούμα στον "Κ"

"Για να ανταποδώσουμε πυρά θα πρέπει να κινδυνεύει άμεσα  η ζωή μας. Ποιος το κρίνει αυτό και πότε;"

  Από τη Βίκυ Μπαφατάκη 

 Το πρόσφατο περιστατικό πυροβολισμού 4 ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εκ των οποίων δυο νεκροί, οι Γεώργιος Σκυλογιάννης και Ιωάννης Ευαγγελινέλης και  δυο τραυματίες,από άγνωστους δράστες που επέβαιναν σε τζιπ στην περιοχή του Ρέντη, εγείρει πολλά ερωτήματα, αλλά κυρίως γίνεται η 'αφορμή' να δημοσιοποιηθούν καίρια αιτήματα από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών για την ασφάλεια των αστυνομικών και τη διασφάλιση της λειτουργίας των καθηκόντων τους. 

 

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, μιλά στον "Κόσμο" για τους Ειδικούς Φρουρούς, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και για τα ζωτικά αιτήματά τους.

 

 -Πότε θεσμοθετήθηκε το Σώμα Ειδικών Φρουρών και ποια τα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψής τους; 

Οι πρώτες προσλήψεις Ειδικών Φρουρών έγιναν στις 5 Αυγούστου του 1999 και σήμερα το Σώμα αριθμεί περίπου 5.000 άτομα. Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών γίνεται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων -μόρια και στην πλειοψηφία τους είναι πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

  

-Ποια είναι τα καθήκοντα των Ειδικών Φρουρών;

Είναι περιορισμένα σε σχέση με εκείνα των αστυνομικών, αλλά πάντα σε μάχιμες υπηρεσίες. Σήμερα οι Ειδικοί Φρουροί  έχουν την ευθύνη φύλαξης περισσότερων των 620 στόχων στην Αττική, όπως πρεσβείες κ.λπ. - όχι προσώπων. Χρησιμοποιούνται σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες (δίκυκλες ή σε περιπολικά), ενώ επανδρώνουν αστυνομικά αποσπάσματα με σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του εγκλήματος. 

 

-Ποιές άλλες "ομάδες" ανήκουν στους ειδικούς φρουρούς; 

Στους ειδικούς φρουρούς ανήκουν, η ομάδα ΔΕΛΤΑ, δίκυκλη αστυνόμευση για την αντιμετώπιση περιστατικών με βανδαλισμούς ή αναρχικούς στο κέντρο της Αθήνας, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που είναι δίκυκλη αστυνόμευση  - υπηρεσία που δημιουργήθηκε πέρυσι - με πυκνές περιπολίες ώστε να ανταποκρίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κλήσεις του κέντρου για κλοπές, ληστείες και σε πολύ σοβαρά περιστατικά. Στις αρμοδιότητες της είναι και η αστυνόμευση των πολιτών. Από φέτος επανδρώνεται με φρουρούς η αντιτρομοκρατική ομάδα ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Ομάδα Αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών), που ασχολείται με ομηρίες, αεροπειρατείες.

  Επιτυχής θεσμός

 -Παρόλη την τετράμηνη εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, ο θεσμός θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής. Πού οφείλεται αυτό; 

Ο θεσμός σύντομα αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής, καθώς οι Ειδικοί φρουροί  επέδειξαν αφοσίωση, ικανότητα και πειθαρχία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό οδήγησε την Ηγεσία της Αστυνομίας στην απόφαση να τους χρησιμοποιήσει και σε καθαρά αστυνομικά καθήκοντα και κυρίως μετά από οκτώ χρόνια να εντάσσονται ως Αστυφύλακες στην Ελληνική Αστυνομία.

 

-Ένα από τα κύρια αιτήματά σας είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το νόμο περί χρήσεως όπλων. 

Ζητάμε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το νόμο 'περί χρήσεως όπλων'. Είμαστε άοπλοι απέναντι στα όπλα. Ένας ειδικός φρουρός για να ανταποδώσει πυρά θα πρέπει η σφαίρα να τον πλησιάζει, δηλαδή όταν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Το αίτημά μας είναι να τροποποιηθεί και να εξειδικευτεί ο νόμος για τη χρήση του όπλου, δηλαδή πότε νομιμοποιείται να πυροβολήσει ο αστυνομικός καθώς και να εναρμονιστεί με νόμους άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. Βασικό αίτημά μας επίσης είναι με βάση το νέο νομικό πλαίσιο να εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί, γιατί σήμερα επί της ουσίας δεν το γνωρίζουν.  

 

-Ζητάτε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το νόμο 'περί αδειών κρατουμένων'. Που βασίζεται αυτό το αίτημά σας; 

Πολλές από τις τελευταίες εγκληματικές ενέργειες προέκυψαν από αδειούχους φυλακών. Πάντα συλλαμβάνουμε τους ίδιους και τους ίδιους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερείται το δικαίωμα της άδειας κάθε κρατούμενος, αλλά πρέπει ο νόμος να είναι πιο αυστηρός και να μην επιτρέπεται η έξοδος σε εκείνους τους κρατούμενους που επωφελούνται των αδειών τους για να διαπράττουν εγκλήματα. 

 

-Αίτημά σας προς το  Υπουργείο Οικονομικών είναι η αποδέσμευση κονδυλίων για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου σας. Σε τι έγκειται ακριβώς το αίτημά σας;

Ζητάμε την αποδέσμευση κονδυλίων από το Υπουργείο για την επιστροφή του στόλου οχημάτων στις υπηρεσίες, συντηρημένο και όχι αδρανοποιημένο, όπως είναι σήμερα στους όρχους.  Αιτούμε να αντιμετωπιστεί η Δημόσια Τάξη ως κοινωνικό αγαθό και να μην μπαίνει στην ίδια διαδικασία έγκρισης δαπανών με όλους τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου. Ο μισθός του εδικού φρουρού με όλα τα επιδόματα μόλις που αγγίζει τα 1.000Ε μηνιαίως. Είναι συνεχώς εκτεθειμένος σε κινδύνους και παίζει με το θάνατο καθημερινά και με ζήλο και αυταπάρνηση φέρει εις πέρας την αποστολή του, για το λόγο αυτό και η Πολιτεία δεν πρέπει να μένει αδρανής στα φλέγοντα αιτήματά του. Δεν υπάρχει εξοπλισμός (μπότες, αδιάβροχα, κράνη για τις μηχανές κ.λπ.) στην Αστυνομία και πολλές φορές αναγκάζονται να τα αγοράζουν μόνοι τους οι Ειδικοί Φρουροί. 

 

-Πως είναι συνήθως το καθημερινό οκτάωρο ενός ειδικού φρουρού; 

Θα κληθεί να παρέμβει άμεσα σε τουλάχιστον 5-6 σοβαρά περιστατικά, όπως ληστείες κ.ά. Ακόμη και ένας απλός τυπικός έλεγχος μπορεί να τον φέρει σε άμεση επαφή με ένα τρομοκράτη ή έναν εγκληματία. Από το 2004 έως σήμερα έχουμε 16 θύματα από τρομοκρατικές ενέργειες και συμπλοκές. 

 

-Τι είναι εκείνο που σας αγανακτεί μετά από περιστατικά θανάτου αστυνομικών, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα; 

Με ενοχλεί το γεγονός, ότι όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά το ενδιαφέρον, η διαμαρτυρία  η αντίδραση και προβολή  περιορίζονται μόνο για λίγες μέρες. Ακολούθως όλοι ξεχνούν τα θύματα και εμάς τους ίδιους. Με εξοργίζει το ότι αθώες ψυχές χάνονται και οικογένειες βυθίζονται στο πένθος. Με εξοργίζει το ότι ξέρουμε, και το λέμε μεταξύ μας, ότι δεν είναι τα τελευταία θύματα, παραμένοντας ανυπεράσπιστοι στη φονική μανία του επόμενου κακοποιού. 

 

-Και η στάση της Πολιτείας απέναντι σε παρόμοια οδυνηρά περιστατικά ποια είναι; 

 Η Πολιτεία είναι παρούσα σε τέτοια εγκληματικά περιστατικά όταν το θέμα είναι στην επικαιρότητα. Θα έπρεπε να 'υιοθετεί' τις οικογένειες των θυμάτων και να τις στηρίζει με κάθε τρόπο στη συνέχεια του χρόνου.

 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 13:18

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά