1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2002 00:00

Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα ΣΕΦΕΑΑ στον Ε.Τ (2002)

1. ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ. ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΑΣ;

Όπως είπατε, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του ΣΕΦΕΑΑ, γνωρίζοντας ότι δημιουργούμε εξ αρχής την συνδικαλιστική οργάνωση και δράση του χώρου με τα όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

 

Σε πρακτικό επίπεδο έπρεπε πρώτα να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες λειτουργίας και οργάνωσης που θα μας επέτρεπαν να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί στην παραγωγή ουσιαστικού συνδικαλιστικού έργου.

Προχωρήσαμε στην άμεση εξεύρεση και οργάνωση λειτουργικού χώρου που στέγασε τα γραφεία του Σωματείου μας στην οδό Πατησίων 89, και με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των δαπανών καλύφθηκε αρχικά από δωρεές που επιδιώξαμε και πετύχαμε.

Σήμερα λοιπόν μπορούμε και έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε πλείστα όσα υπηρεσιακά προβλήματα προκύπτουν από το διάτρητο υπηρεσιακό και θεσμικό πλαίσιο, αλλά συνάμα να αποτελεί το Σωματείο, για κάθε συνάδελφο ειδικό φρουρό, σημείο αναφοράς σε θέματα ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και επίλυσης προβλημάτων του.

Το όραμα των συναδέλφων μου αποτελεί για μένα τη βάση της συνδικαλιστικής μου δράσης.

2.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ?

Από την πρώτη μέρα σύστασης του ΣΕΦΕΑΑ με την κατάθεση συνδικαλιστικά και νομικά τεκμηριωμένων αιτημάτων – υπομνημάτων η αρχική πρόθεση για επίλυση αυτών προοδευτικά κατέληξε στην συγκρότηση ενός σχεδίου νόμου που βασικά επιλύει τα προβλήματα σε σχέση με την μονιμότητα και τον ασφαλιστικό φορέα προβλέποντας την αλλαγή αυτών ώστε οι ειδικοί φρουροί να καθίστανται πλέον μονιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και με ασφαλιστικό φορέα το δημόσιο.

Είναι γνωστό ότι οι Ειδικοί Φρουροί στερούνται μισθολογικής εξέλιξης αποτελώντας το μοναδικό ένστολο προσωπικό χωρίς το κατά τα άλλα αυτονόητο και πέραν του δικαίου «προνόμιο» της μισθολογικής εξέλιξης.

Το σχέδιο νόμου λοιπόν ορίζει την μισθολογική εξέλιξη υπό την μορφή 18 κλιμακίων όπως εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δίδοντας ένα κλιμάκιο το πρώτο έτος και εν συνεχεία ανά δύο έτη τα υπόλοιπα, έως το πρώτο.

Επίσης στο αίτημά για την συμμετοχή μας στα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει εξ αυτού η συμμετοχή των Ειδικών Φρουρών σ ΄αυτά με τις ίδιες προϋποθέσεις του υπόλοιπου προσωπικού της. Το ίδιο είχε προτείνει επίσημα σε ψήφισμα της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Σημαντική πρόοδος επίσης αποτελεί η πρόβλεψη και ρύθμιση της τοποθέτησης σε υπηρεσία γραφείου, Ειδικού Φρουρού μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό, (κατά τα πρότυπα του υπόλοιπου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ) όπως επίσης και μετά την παρέλευση κάποιων ετών μάχιμης υπηρεσίας στο Σώμα.

Πέραν τούτου να σας επισημάνω ότι οι ειδικοί φρουροί μέχρι πρότινος προκειμένου να τους καταβληθούν οι μηνιαίες αποδοχές τους, έπρεπε να συνωστίζονται σε ουρές, γεγονός που αντιμετωπίστηκε με την επέκταση του συστήματος ΔΙΑΣ και σε αυτούς, παρακάμπτοντας τις όποιες αναστολές- αντιστάσεις που εμπόδιζαν την εφαρμογή του. Επίσης κατορθώσαμε και πετύχαμε την αλλαγή του ατομικού δελτίου ταυτότητας και την καθιέρωση ενιαίου δελτίου, όμοιου με αυτό του υπόλοιπου αστυνομικού προσωπικού, και την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως π.χ. η είσοδος των Ειδικών Φρουρών στους χώρους προσωπικού του ΜΕTRO.

Από τα παραπάνω ανοίγει ο δρόμος κάλυψης και κατάργησης της εργασιακής ανασφάλειας των συναδέλφων ειδικών φρουρών και συνάμα δημιουργούνται οι ουσιαστικές εκείνες προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην σταδιακή ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου τους.

3. Ποια η υπηρεσιακή απόδοση των συναδέλφων σας?

Η απάντηση βρίσκεται στην καθημερινή υπηρεσιακή απόδοση του συνόλου των συναδέλφων μας, έχοντας κριθεί ως αξιόλογο, αποτελεσματικό και ευέλικτο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ τόσο από την πολιτική- φυσική ηγεσία του Υ.Δ.Τ, όσο κυρίως από τον απλό Έλληνα πολίτη. Ως παράδειγμα αναφέρω την λειτουργία των Τ.Α.Ε (Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων) στην Κρήτη, τα οποία παρ’ όλη την πολεμική που αρχικά εδέχθησαν, εκείνα συνέχισαν απρόσκοπτα το έργο τους, με αποτέλεσμα σήμερα και οι δείκτες της εγκληματικότητας να παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση αλλά κυρίως εντυπωσιάζοντας τους πολίτες και εμπεδώνοντας το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας σε αρμονική συνεργασία με τις τακτικές αστυνομικές δυνάμεις. Στο έργο αυτό συνέβαλε καθοριστικά και το ΣΕΦΕΑΑ παρεμβαίνοντας καταλυτικά όποτε αυτό χρειάζονταν, με αποτέλεσμα στις μέρες μας τα ΤΑΕ να συνεχίζουν απρόσκοπτα με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο το έργο τους.


4. ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔ.ΦΡΟΥΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ. ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΥΤΟ;

Θίγετε ένα θέμα που απασχολεί τεράστια μερίδα συναδέλφων σε ότι αφορά την αποσαφήνιση του αν κάποτε θα μετακινηθούν στον τόπο των συμφερόντων τους και πότε. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους συναδέλφους μας να ζουν σαν πρόσφυγες στον τόπο τους κατακλύζοντας τα ΚΤΕΛ ξημερώματα και σε καθημερινή βάση επειδή δεν τόλμησε κανένας από τους υπεύθυνους να τους ξεκαθαρίσει τί σκέφτονται να κάνουν. Εκείνο που ειπώθηκε και μετά από δική μας ερώτηση αλλά και έγγραφα υπομνήματα στο Υ.Δ.Τ. ήταν ότι το Φθινόπωρο είναι χρόνος διευθέτησης του θέματος, συστήνοντάς μας υπομονή. Η υπομονή όμως έχει και τα όρια της , πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό να προβούμε σε αποφασιστικότερες και πιο δυναμικές κινήσεις. Επιτέλους είναι καιρός πια, το Υ.Δ.Τ. να μας ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του επ’ αυτού του ζητήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλες από τις λύσεις που έχουν από καιρό δοθεί στους ομοιοεπαγγελματικούς χώρους.


5. Τελευταία έγινε λόγος από τα Μ.Μ.Ε. για ενδεχόμενη μετάταξή σας σε αστυφύλακες. Τι πραγματικά ισχύει?

Όλος ο θόρυβος περιστράφηκε σε θέμα ανύπαρκτο. Πουθενά δεν προέκυψε η πρόθεση μετάταξής μας στο αστυνομικό προσωπικό. Εκείνο όμως που πραγματικά προέκυψε ήταν το δικαίωμα του ειδικού φρουρού να βεβαιώνει ποινικές παραβάσεις. Εξαπάτησαν τεχνιέντως τα Μ.Μ.Ε. και συνάμα τους πολίτες, προσβάλλοντας το θεσμό μας αλλά και την νοημοσύνη όλων μας. Τόσο η φυσική, όσο και η πολιτική ηγεσία θεώρησαν επιτακτική ανάγκη την αναγνώριση στους ειδικούς φρουρούς της εξουσίας να βεβαιώνουν ποινικές παραβάσεις και να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα στα πλαίσια της περαιτέρω αξιοποίησης του ρόλου μας. Αν και η πρόθεσή τους αυτή σε πολιτικό επίπεδο, πήρε και την μορφή σχεδίου νόμου, ξαφνικά για λόγους ακατανόητους προς εμάς, τελείως απροσχημάτιστα κατόπιν πιέσεων ολιγάριθμων «υγιώς σκεπτόμενων συνδικαλιστών», απεσύρθη. Όσο λοιπόν δεν δίνεται το ως άνω δικαίωμα στους συναδέλφους ειδικούς φρουρούς, αυτό θα αποβαίνει τελικά εις βάρος του συνολικού έργου της ΕΛ.ΑΣ. καθιστώντας μια αξιόλογη μερίδα του προσωπικού της, ως απλούς περιπατητές που διενεργούν αβλαβείς διελεύσεις.


6. Με την επίλυση των βασικών αιτημάτων σας κλείνει ο κύκλος των επιδιώξεών σας?

Είναι γνωστό ότι η συνδικαλιστική δράση- επιδιώξεις δεν σταματούν ποτέ. Θα έχουμε την άνεση όμως να αναδείξουμε πρώτα στην ιεράρχηση των αιτημάτων μας, προβλήματα που υφίστανται και χρήζουν και αυτά επίλυσης. Σε σχέση με τον θεσμό μας όμως δεν πρόκειται να προκύψει πεδίο διεκδικήσεων, ίδιο με εκείνο και τόσο κρίσιμο, όσο με εκείνο που βρεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σαν πρώτοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του θεσμού των ειδικών φρουρών.

Οδηγός μας αποτελεί πάντα η πίστη στο ιερό καθήκον που μας ανέθεσαν οι συνάδελφοί μας ειδικοί φρουροί αλλά και η εμπιστοσύνη που τόσο καιρό μας έδειξαν και που ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την σταδιακή επίτευξη των στόχων μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά