1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2002 00:00

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΦΕΑΑ στον Ελεύθερο Τύπο (2002)

1. Ηγείσθε εδώ και ένα χρόνο περίπου του συνδικαλιστικού οργάνου των Ειδικών Φρουρών. Τι είναι εκείνο που σας ώθησε σε αυτήν σας την επιλογή;

Από την ίδρυση του θεσμού και για δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι η προχειρότητα της δημιουργίας του ήταν προφανής και έκδηλη, είχαμε περιέλθει σε τέλμα και στασιμότητα χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο σε κανέναν τομέα που αφορούσε το εργασιακό μας μέλλον.

 

Η ίδρυση και οργάνωση ενός σύγχρονου συνδικαλιστικού φορέα εμφανίζονταν περισσότερο από ποτέ επιτακτική.

Προσωπικά είχα εξαρχής την συναίσθηση ότι η θέση του Προέδρου σε ένα τόσο νευραλγικό και απαιτητικό συνδικαλιστικό φορέα, θα ήταν επώδυνη και θα απαιτούσε θυσίες με δεδομένο ακόμη και το γεγονός της πίεσης των συναδέλφων για άμεση επίλυση των προβλημάτων που είχαν σωρευτεί λόγω της αδράνειας των αρμόδιων οργάνων. Η επιλογή όμως, ήταν των συναδέλφων μου, που με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, με πρότειναν για τη συγκεκριμένη θέση, εγώ αποδέχθηκα την ευθύνη και τελικώς εξελέγην.

Δουλέψαμε από μηδενικής βάσεως, ιεραρχώντας τις ανάγκες μας σε πλαίσια σοβαρά, αξιόπιστα και τεκμηριωμένα, προβάλλοντας συνάμα τις αντίστοιχες ρεαλιστικές προτάσεις με σκοπό την κατοχύρωση δυστυχώς πολλές φορές αυτονόητων για άλλους, δικαιωμάτων μας.

Βάλαμε στόχους και ορίσαμε στρατηγική.

2. Ποιοι λοιπόν είναι οι στόχοι σας?

Βασικός στόχος της δράσης μας είναι η πλήρης εργασιακή αποκατάστασή μας.

Ειδικότερα, η άμεση τροποποίηση της διάταξης που μας εξαναγκάζει σε πενταετή, δυνητικώς ανανεούμενη θητεία. Είναι απαράδεκτο, αστυνομικά όργανα να λειτουργούν κάτω από το άγχος και την ομηρία ενός επισφαλούς εργασιακού μέλλοντος.

Τρία χρόνια τώρα, οι Ειδικοί Φρουροί ταλαιπωρούμαστε στις ουρές των διαδρόμων του Ι.Κ.Α. κουβαλώντας τις ιδιαιτερότητες του να εργάζεσαι μέρα- νύχτα σε τόσο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Ο στόχος προκύπτει εύλογα: Άμεση αλλαγή ασφαλιστικού φορέα και μεταπήδηση σε εκείνον του Δημοσίου.

Είμαστε οι μόνοι υπάλληλοι και δη της ελληνικής αστυνομίας, που δεν εξελισσόμαστε μισθολογικά, απαιτώντας την πλήρη απόδοση των οικονομικών μας δικαιωμάτων. Δεν αποτελεί πλέον στόχο για εμάς η καταβολή της νυχτερινής αποζημίωσης, αφού με την απειλή μαζικών κινητοποιήσεων, στις οποίες ζητήσαμε και την συμπαράσταση των συναδέλφων μας συνοριακών φυλάκων, και το ενδεχόμενο της καθόδου χιλιάδων ένστολων της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε εν μια νυκτί η καταβολή του επιδόματος αυτού και μάλιστα αναδρομικά με την σχετική δημόσια ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου της 29-05-2002) του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Ελπίζω, τις ημέρες δημοσίευσης της παρούσας συνέντευξης, να έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής συνολικά των δικαιουμένων νυχτερινών.

3. Τι προσδοκάτε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα αιτήματά σας;

Μετά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως της 29-05-2002 είδαμε να γίνονται κάποια βήματα στην κατεύθυνση εκείνη, που είχαμε επισημάνει με τα αλλεπάλληλα διαβήματά μας προς την φυσική και πολιτική ηγεσία μας.

Γνωρίζω την ύπαρξη σχεδίου νόμου που επιλαμβάνεται σε θέματα καθαρά θεσμικά. Βασική ρύθμιση αποτελεί η κατάργηση της πενταετούς ανανεούμενης θητείας με την καθιέρωση όσων ειδικών φρουρών θα συμπληρώνουν πέντε έτη υπηρεσίας, ως μόνιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Μόνη απαραίτητη προϋπόθεση θα αποτελεί η βούληση ενός εκάστου συναδέλφου σε συνδυασμό με την καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης, δηλαδή την συμπλήρωση ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου τεστ επάρκειας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ένταξή του ως μόνιμου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, προβλέπει την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα και ένταξή μας πλέον στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση του Δημοσίου. Ως προς την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, έγινε αντιληπτό ότι δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να παραμείνουμε στο Ι.Κ.Α. ούτε μία ημέρα παραπάνω, όποτε και η ρύθμιση προβλέπει αλλαγή και υπαγωγή ιατροφαρμακευτικά στο Δημόσιο, από την ημέρα της ψηφίσεώς της.

Κατά την άποψή μου, με τα ως άνω νέα δεδομένα, τοποθετούνται νέες, υγιείς βάσεις οικοδόμησης του θεσμού που θα μας δώσει την άνεση να επισημάνουμε και να επιληφθούμε των περαιτέρω προβλημάτων του κλάδου.

4. Πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη των αιτημάτων σας;

Η φύση των αιτημάτων μας, μας καθιστά απόλυτους σε ότι αφορά την επίλυσή τους. Το ΣΕΦΕΑΑ σήμερα και έτσι όπως είναι οργανωμένο μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, με το όπλο που κατέχουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς και είναι η αγωνιστική δράση και κινητοποίηση των μελών του. Στα θέματα που έχουν συζητηθεί και είχαμε δημόσιες δεσμεύσεις δεν επανερχόμαστε σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Περιμένουμε απλώς την άμεση υλοποίηση κατά το τεθέν χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι η προηγούμενη εμπειρία της ομόθυμης συστράτευσης των συναδέλφων στο κάλεσμα του ΣΕΦΕΑΑ αποτελεί κοινή συνείδηση, ικανή να βεβαιώσει την σοβαρότητα των προθέσεων και κινήσεών μας. Θεωρήστε ως δεδομένο πως μια παρόμοια κίνηση του οργάνου θα βρει την ίδια και μεγαλύτερη ανταπόκριση.

5. Πώς αντιλαμβάνεστε τον Συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας;

Πεποίθησή μου και πιστεύω στοιχείο της σύγχρονης συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί η ακομμάτιστη, χωρίς αγκυλώσεις και εξαρτήσεις προώθηση των αιτημάτων ενός εκάστου συνδικαλιστικού οργάνου. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν προέκυψε για το ΣΕΦΕΑΑ κομματικό στίγμα και δεν θα επιτρέψουμε την τοποθέτηση κομματικής ταμπέλας αποτελώντας πρώτιστο μέλημα για εμάς το συμφέρον και μόνο των συναδέλφων μας.

Άλλωστε η αξιολόγηση και πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών δεν έγινε με κομματικά κριτήρια, τακτική που μέχρι πριν λίγα χρόνια εφαρμόζονταν, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. να έχει προσληφθεί, όπως είναι ευρέως γνωστό με κομματικό και ρουσφετολογικό τρόπο. Το μόνο κριτήριο της ποιότητας και της αντικειμενικής αξιολόγησης είναι εκείνο που δημιουργεί την διαφορά και την άποψη ότι οι Ειδικοί Φρουροί αποτελούν επίλεκτο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. Όσοι λοιπόν προσπαθούν να μας καταλογίσουν αναξιοκρατία καλύπτουν δικές τους ατέλειες και αδυναμίες.

Εμείς δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις υγιούς συνδικαλιστικής δράσης, με προσωπική μου προσδοκία και όραμα κάποτε ο συνδικαλισμός στην ΕΛ.ΑΣ. να εκπροσωπείται από ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν νοείται συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί ανθρώπους που εργάζονται στον ίδιο χώρο να βάλει και να επιβιώνει σε βάρος άλλου όμορου συνδικαλιστικού οργάνου. Αποτελεί αν μη τι άλλο «συνδικαλιστική» απρέπεια.

6. Είστε ικανοποιημένοι από το ισχύον πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ε. Φ. ;

Δυστυχώς, μέχρι τώρα βλέπω το θέμα εκπαίδευση να αντιμετωπίζεται ως πάρεργο για την ΕΛ.ΑΣ. και όχι ως βάση για την μετέπειτα υπηρεσιακή δραστηριότητα των στελεχών της. Χαρακτηριστικό των ειδικών φρουρών, λόγω και της προεκπαιδευσής τους στις τάξεις του Στρατού (ειδικές δυνάμεις) είναι ένας αρκετά αξιόλογος βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να συμπληρωθεί από ένα σοβαρό, ουσιώδες, σύγχρονο, διαρκές πρόγραμμα εκπαίδευσης ώστε να εξασφαλίσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, που μένει αναξιοποίητο. Στην παρούσα φάση εκτελείται πρόγραμμα επανεκπαίδευσης, το οποίο προσδοκούμε να παγιωθεί και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν συμφωνώ η εκπαίδευση να έχει χαρακτήρα ακαδημαϊκό, όπως εφαρμόζεται σήμερα στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ, ως προέκταση της λυκειακής επιμόρφωσης και μόνο. Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εγκληματικότητας απαιτούν πολυδιάστατη, σύγχρονη και δυναμική εκπαίδευση.

7. Με ποιο τρόπο προβάλλετε την δουλειά σας;

Η μέχρι τώρα προσπάθειά μας στο να είμαστε συνεπείς στην οργάνωση και στην προβολή των αιτημάτων μας είχε ως συνέπεια να μην έχουμε την επικοινωνία που θα επιθυμούσαμε σε ένα πλαίσιο επισκέψεων στους χώρους εργασίας των συναδέλφων μας, γεγονός που αδικεί τις προσπάθειές μας αφού δεν ήταν εφικτό να τις προβάλλουμε κατάλληλα. Προχωρήσαμε όμως στην οργάνωση μιας πρωτοποριακής για τα συνδικαλιστικά δεδομένα ιστοσελίδας στο διαδίκτυο (www. sefeaa.gr), που αποτελεί έγκυρο και άμεσο εργαλείο πληροφόρησης. Εκτός από το πρόγραμμα επισκέψεων που είναι υπό κατάρτιση, οργανώνουμε την έκδοση εφημερίδας που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της ενημέρωσης, δίνοντάς μας και την δυνατότητα να προβάλλουμε ευρύτερα τις δραστηριότητές, όπως και τα προβλήματα όλων μας.

8. Είστε αισιόδοξος για την εξέλιξη των θεμάτων σας;

Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος. Στον ένα χρόνο ζωής του ΣΕΦΕΑΑ έχει δρομολογηθεί η ικανοποίηση σειράς θεμάτων, η επίλυση των οποίων πριν από λίγο καιρό φάνταζε ανέφικτη. Θα σας πω μόνο ότι πέρσι τέτοιο καιρό, διατυπώθηκε η επιθυμία για την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης. Η απάντησή μου ήταν η εξής: Τι μπορούν να γιορτάσουν 2.500 συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξης και ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α? Ελπίζω άμεσα να υπάρχει λόγος να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε την επιθυμία των συναδέλφων μας, έχοντας όμως την άνεση και την βάση που απορρέει από την αλλαγή του υπηρεσιακού μας πλαισίου.

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 12:50

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, το sefeaa.gr χρησιμοποιεί cookies Σχετικά